De overvloedige aanwezigheid van spyware en adware betekende voor Kazaa al het einde van zijn hegemonie. Sindsdien hebben andere p2p-protocollen de macht overgenomen, wat slimme adverteerders en marketeers uiteraard niet is ontgaan. Dit keer moet ook Bittorrent eraan geloven.

Volgens beveiligingsexpert Chris Boyd van de non-profitorganisatie VitalSecurity.org zijn de bedrijven Direct Revenu en Marketing Metrix Group (MMG) verantwoordelijk voor het injecteren van het Bittorrent-protocol met adware.

Zij verstoppen de programma's nail.exe en aurora.exe tussen de stukjes informatie (muziek, films, software et cetera) waarnaar de internetter op zoek is. Omdat Bittorrent bestanden opdeelt in een groot aantal kleinere onderdelen, zijn dit volgens de veiligheidsexpert ideale vervoermiddelen voor adware.

Invasie

Boyd zegt zich grote zorgen te maken over deze invasie. "Dit is een marketingcampagne die alle andere campagnes overbodig maakt." Op dit moment zou het gaan om adwarebundels die varieren in grootte van 3 MB tot maar liefst 175 MB.

MMG wil niet reageren op de aantijgingen, maar noemt op zijn site wel Bittorrent als interessante mogelijkheid, naast bijvoorbeeld Gnutella, LimeWire, WinMX en Kazaa. Direct Revenu geeft bij monde van technisch directeur Daniel Doman tegenover eWeek toe dat zijn adware-programma Aurora onder meer door MMG wordt verspreid. "MMG is gespecialiseerd in contentdistributie via p2p-kanalen en we denken dat zij een eenvoudig mechanisme leveren voor mensen zoals wij die geld willen verdienen met software of content."

Doman noemt de beweringen van Boyd overigens wel 'misleidend'. Volgens hem gaat het om een 'grijs gebied' waarbinnen zijn bedrijf zich begeeft, maar wel binnen de wet. De directeur benadrukt verder dat er niets schimmigs gebeurt en dat het voor de eindgebruiker zonneklaar is dat hij adware installeert. "Niets wordt via achterdeurtjes geïnstalleerd."