BlackBerry 10 staat niet toe dat gebruikers wachtwoorden kiezen die vaak worden gebruikt. RIM voert een zwarte lijst van 106 wachtwoorden, zoals '123456', 'ncc1701' en 'password' die veel worden gebruikt en daarom voor de hand liggen en onveilig zijn. BerryReview ontdekte de blacklist in het op handen zijnde besturingssysteem. Het idee is niet nieuw, Twitter voert bijvoorbeeld ook zo'n zwarte lijst.

Bij voorbaat onveilig

Regelmatig publiceren securitybedrijven lijsten van veelgebruikte wachtwoorden met het advies deze niet te gebruiken. Ondanks dat staat een wachtwoord als '123456' al jaren aan de top als meest gebruikte wachtwoord. BlackBerry probeert hier een stokje voor te steken door bepaalde wachtwoorden bij voorbaat uit te sluiten als onveilig.

De lijst die is verwerkt in BlackBerry 10 bevat Engelse woorden en namen. Webwereld heeft vragen uitstaan bij RIM of deze wachtwoordenblokkade gelokaliseerd wordt voor Nederland met in Nederland meest voorkomende wachtwoorden.

BlackBerry probeert zich met de nieuwe versie van het besturingssysteem die volgend maand wordt onthuld terug te vechten in de mobiele markt. De Canadese fabrikant Research in Motion heeft hoge verwachtingen van het nieuwe OS dat een breuk is met een ouderwets OS dat door steeds meer bedrijven wordt afgestoten voor bijvoorbeeld iOS.