BlackBerry overweegt helemaal te stoppen met het maken van smartphones. De Canadese fabrikant verdient geen droog brood met zijn smartphone-lijn en kiest door verlies bovenop verlies voor een nieuwe koers. "Als ik geen geld kan verdienen met toestellen, doe ik niet mee in die markt", zegt CEO John Chen in interview met Reuters.

Geld verbranden

De beslissingstijd die BlackBerry hier nog bij heeft, is volgens hem kort. Chen: "Je moet op korte termijn leven. Misschien dat het vorige management de luxe had op de wereld te wachten. Ik heb die luxe helemaal niet. Ik maak verlies en verbrand geld."

Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat BlackBerry's marktaandeel groeit. De nieuwste smartphone-modellen en besturingssysteem zijn geflopt en hoewel het bedrijf hardop nadenkt over een nieuwe PlayBook-tablet kunnen er op korte termijn geen nieuwe modellen worden verwacht.

Security

Ondertussen in de transitie van de noodlijdende smartphonefabrikant in volle gang. Daarin ligt de focus op BYOD, security en speelt berichtendienst BlackBerry Messenger (BBM) een rol. "We bouwen een ingenieursteam aan de diensten-kant met de focus op security. Daarbij doen we enkele samenwerkingsverbanden en overwegen we overnames op het gebied van beveiliging", aldus de puinruimer die snel voor ommekeer moet zorgen bij BlackBerry.

Wat betreft berichtendienst BBM hoeft WhatsApp zich geen zorgen te maken. Chen: "We gaan niet opboksen tegen WhatsApp. We leggen de focus meer op veilige communicatie, veilig berichtenverkeer."

Update 15.00 uur: BlackBerry-CEO John Chen komt binnen een dag terug op zijn uitspraken. Daarbij spreekt hij tegen dat het bedrijf op korte termijn stopt met de maken van mobiele apparaten. "Mijn opmerkingen zijn uit hun context gehaald", aldus Chen strijdbaar. "We blijven vechten."

BlackBerry is eind vorig jaar ternauwernood gered van zijn ondergang. Maar wat ging er allemaal aan vooraf en hoe moet het verder? Een tijdlijn door Computerworld.nl.