Het bod is gericht aan de aandeelhouders van het beveiligingsbedrijf, omdat RIM naar eigen zeggen “sinds februari 2007 geen vooruitgang heeft geboekt in de onderhandelingen met de directie”.

De aandeelhouders van Certicom kunnen hun aandelen voor 1,50 CAD (1 euro) per stuk verkopen. Dat is ruim driekwart meer dan de koers van het aandeel op 2 december. De directie heeft intussen een speciale adviescommissie ingesteld die het bod van RIM vergelijkt met een bod dat eerder werd uitgebracht door een onbekende derde partij. Het beveiligingsbedrijf leed het afgelopen kwartaal 2,9 miljoen dollar verlies.

Certicom specialiseert zich in zogenaamde ‘elliptic curve cryptography’ (ECC), een draadloze techniek die mobiele data en communicatie versleutelt. De techniek werd in 1985 ontwikkeld door Neal Koblitz en is een mix tussen cryptografie en wiskunde. Daarbij worden elliptische krommen gebruikt in plaats van eindige velden.

Verschillende smartphonefabrikanten, waaronder RIM en Motorola, gebruiken ECC als basis van hun eigen beveiligingssysteem. Ook het Amerikaanse leger en andere overheidsinstellingen maken gebruik van de encryptietechniek van Certicom. Bron: Techworld