Een Canadese zender heeft gesproken met mensen van de afdeling van BlackBerry die verzoeken voor data verwerkt. Landen kunnen BlackBerry's van individuele gebruikers inzien met behulp van een dwangbevel en een door de Canadese fabrikant opgesteld formulier waarin ze aanvinken welke gegevens ze willen.

Omzeilen internationale overeenkomsten

Juristen zijn bezorgd dat deze ontsleutelverzoeken worden gebruikt door landen die het niet zo nauw nemen met privacy of waar corruptie hoogtij viert. Er is een diplomatieke overeenkomst tussen de Canadese overheid en andere landen waarmee autoriteiten gegevens kunnen opvragen, maar dat duurt lang.

"Hiermee omzeilen ze dat hele proces", zegt Christopher Parsons van de IT-juristen van Citizen Lab. "BlackBerry neemt nu de beslissing, in plaats van de overheid." Het bedrijf gaat uit van de internationale dwangbevelen, niet van door de eigen overheid verwerkte verzoeken.

Mensen wanen zich veilig

Volgens CBC.ca profiteert BlackBerry nog wel van zijn blijkbaar nogal onterechte reputatie als privacybeschermer. De politie toont zich namelijk verbaasd dat criminelen zich veilig wanen met een BlackBerry, omdat het al langer bekend is dat BlackBerry consumententoestellen op verzoek ontsleutelt voor diensten die daar om vragen.