Het zwaar verliesgevende en in de uitverkoop staande BlackBerry ziet zonneschijn achter het huidige pak donkere wolken. Ondanks de ineengestorte omzetten, mislukte smartphoneverkoop en massaontslagen ziet de top van het bedrijf een gezonde toekomst voor zich. In een open brief, gepubliceerd in 30 nieuwsmedia verdeeld over 9 landen, probeert BlackBerry de kalmte te bewaren en toont het zijn tanden.

In de brief wordt gesproken van een belangrijk bericht voor alle klanten, partners en fans. “Dit zijn zonder twijfel moeilijke tijden voor ons. We onderschatten de situatie niet en zullen de uitdagingen ook niet uit de weg gaan. We maken moeilijke veranderingen door die noodzakelijk zijn voor het versterken van BlackBerry.” Daarmee wordt het terugbrengen van de kosten met 50 procent bedoeld, mede door duizenden ontslagen en het roemloze afscheid van de consumentenmarkt.

'We geloven in jullie'

“Eén ding zal nooit veranderen en dat is onze commitment naar zij die ons hebben geholpen BlackBerry te bouwen tot de meest betrouwbare tool voor zakelijke professionals”, staat in de brief, die vervolgens verder gaat in borstklopperij over BlackBerry 10, beveiliging, BYOD, Enterprise Service 10 en BlackBerry Messenger, dat ondanks koudwatervrees alsnog naar Android en iOS komt.

“We geloven in BlackBerry, onze mensen, onze technologie en ons aanpassingsvermogen. Belangrijker nog: we geloven in jullie. Jullie vertrouwen je BlackBerry voor het versturen van je belangrijkste berichten, dus vertrouw ons wanneer wij er zelf één afleveren: Jullie kunnen op ons blijven rekenen.”

BlackBerry Open Letter