De telecomtoezichthouder van de Verenigde Arabische Emiraten stelt nu dat de Blackberry-smartphone in strijd is met een wet uit 2007. Die Safety, Emergency and National Security-wet bepaalt dat data binnen de staatsgrenzen moet blijven en beheerd moet worden door een binnenlands bedrijf.

‘Security-bedreiging’

De smartphones van de Canadese producent RIM onttrekken zich met het eigen netwerk, versleutelde communicatie en data-opslag elders aan de jurisdictie van de Arabische Emiraten, stelt de Telecommunications Regulatory Authority (TRA). De nu aangehaalde wet is in 2007 geïntroduceerd, een jaar na de komst van Blackberry’s in de Emiraten.

Volgens de nieuwsdienst van het Arabische ministerie van Informatie en Cultuur is de wetsschending van de Blackberry een security-bedreiging. De opzet van het Blackberry-systeem “stelt mensen in staat de dienst te misbruiken met grote gevolgen op sociaal, juridisch en nationaal beveilgingsniveau”, aldus het ministerie.

Censuur en surveillance

Critici stellen dat het hier simpelweg om censuur gaat. De Arabische staten willen de surveillance van burgers en bezoekers opvoeren, meldt de BBC. Er zoudens zelfs vergaande plannen zijn voor identiteitscontrole voor publieke internettoegang, zoals in cybercafé’s.

Een jaar geleden zijn Blackberry’s in het Midden-Oosten op verdachte wijze geïnfecteerd met spyware. De afluisterapp is namelijk via een officieel certificaat van het nationale telecombedrijf binnengekomen op de smartphones. Gebruikers kregen van provider Etisalat een update aangeboden die volgens de officiële lezing diende voor de stabiliteit. In de praktijk bleek het om een slordig geschreven stuk spyware te gaan, dat de batterij leegtrok en zichzelf daardoor verraadde.