Volgens de Wall Street Journal houdt BlackBerry op dit moment een korte-termijnveiling waarin het zichzelf aanbiedt aan de hoogste bieder. Die veiling verloopt dermate voorspoedig dat het mogelijk al in november kan worden afgesloten met een finale overeenkomst. In augustus meldde BlackBerry nog dat het “alle strategische opties bekijkt”, waaronder verkoop van het hele bedrijf of gedeelten ervan.

De overname van Nokia door Microsoft zou nog wat extra druk geven op de veiling en de toekomst van techbedrijven. BlackBerry bevindt zich in een vergelijkbare positie als Nokia; ooit populair maar nu weggevaagd door Google, Samsung en Apple. Eerder ging het gerucht dat ook Microsoft in de markt zou zijn voor BlackBerry, maar zoals nu bekend was dat bedrijf al enige tijd in gesprek met Nokia over een overname.

Korte lijst bevat investeerders en Lenovo

De WSJ haalt anonieme bronnen aan die zeggen dat er inmiddels een korte lijst is samengesteld met bieders die aan de veiling mogen meedoen. Op die lijst staan onder meer financiële partijen als de Canadian Pension Plan Investment Board en Bain Capital, meldt de zakenkrant. Maar ook techbedrijven als Lenovo zouden op de lijst staan. Volgens de bronnen zouden bieders met elkaar optrekken om uiteindelijk het bedrijf op te delen.

Opsplitsing van BlackBerry kan door zijn pure smartphonetak (hardware plus besturingssysteem) los te maken van bijvoorbeeld zijn berichtendienst, die vooral zakelijk en bij overheden wordt gebruikt vanwege de zware encryptie en gebruik van eigen servers. BlackBerry zou volgens de marktkapitalisatieberekening (waarde van het bedrijf aan de hand van de aandelenkoers) op dit moment 5,6 miljard dollar waard zijn.