Silent Circle-oprichter Jon Callas zegt tegen BBC News dat zijn bedrijf werkt aan een tablet. Die zou net als de Blackphone, die de Android-fork PrivatOS draait, ook gericht zijn op meer bescherming van de privacy van gebruikers. Onder meer encryptie en omleiding van verkeer via een VPN moet aftappen door bijvoorbeeld overheden frustreren.

Een releasedatum van de tablet is nog niet bekend. Ook wilde Callas nog geen specificaties van de tablet geven.

Profiteren van het nieuws

De doelgroep van de Blackphone is volgens Callas klein maar groeiende. Silent Circle lijkt te profiteren van meerdere mediarellen over privacy en beveiliging, waaronder het recente schandaal rond de gestolen naaktfoto's van beroemdheden en de controverse over spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Gebruikers van de Blackphone kunnen versleuteld bellen en sms'en en krijgen meer controle over de toestemmingen die ze aan apps geven.

Maar de Blackphone lag na de lancering in de zomer zelf ook onder vuur. Zo kraakte een hacker de beveiliging van het toestel en bleken de apps gevoelig voor een man-in-the-middle-aanval. De apps Silent Phone en Silent Text zijn overigens ook beschikbaar iOS en Android.

KPN

KPN tekende een exclusieve deal met Silent Circle voor end-to-end encryptie van telefonie, sms en data. De telco wil de Blackphone later dit jaar aanbieden aan zijn klanten, maar de release werd in juli uitgesteld. KPN wilde meer testen uitvoeren.