Toen leverancier Silent Circle in februari de ultraveilige, maar zeer kostbare Blackphone aankondigde, reageerden flink wat IT-professionals dolenthousiast. De telefoon zou bestand moeten zijn tegen meeluisteren door de NSA door toepassing van de laatste technologie op gebied van beveiliging en privacy.

Inmiddels is het apparaat in de voorverkoop al een tijdje uitverkocht en had Ars Technica de eer om het toestel als één van de eerste (tijdelijke) bezitters uitgebreid te testen.

In Nederland zal de telefoon via KPN verkocht gaan worden. KPN bestelde honderdduizend Blackphones bij Silent Circle en hoopt de komende maanden een veelvoud van dat aantal te verkopen.

De voornaamste conclusie van de techsite is dat de oprichters van PGP hun beloften nakomen. Zonder zelf aanvullende software te hoeven installeren of je met ingewikkelde instellingen te moeten bezighouden, is de 629 dollar kostende smartphone bestand tegen vrijwel elke vorm van datalekkage, zo blijkt uit verschillende tests waaraan de reviewer de telefoon onderworpen heeft.

Het besturingssysteem PrivOS - een fork van Android maar dan zonder Google Play - en de meegeleverde apps voor communiceren versleutelen ieder gesprek, bericht en alle dataoverdracht. Door aanpassingen in de wijze waarop PrivOS/Android met apps van derden omgaat, kunnen permissies worden aangepast die verder gaan dan een kale (stock) Android dat kan.

Geen telefoon voor je vader, moeder of kind

Wat apps betreft is het volgens Ars Technica überhaupt al enorm lastig om software op het toestel geïnstalleerd te krijgen. Dat is mede te wijten aan de interface van PrivOS, die op veel vlakken (te) sterk afwijkt van reguliere Android-skins.

Ook de prestaties van de telefoon zijn redelijk abominabel, zeker in vergelijking met andere smartphones in dezelfde prijscategorie. Recensent Sean Gallagher kan dan ook niet anders dan concluderen dat Silent Circle een degelijke telefoon met zeer veilige software heeft afgeleverd, maar dat consumenten die van apps en content willen genieten, het toestel beter links kunnen laten liggen.

UPDATE:

In een reactie geeft KPN aan de telefoon op dit moment te testen. "KPN zou KPN niet zijn, als we niet ook eerst zelf het toestel goed willen testen", stelt een woordvoerder. Het toestel wordt momenteel getest door KPN product house, waarin met name de performance en compatibiliteit op het netwerk wordt getest. "Daarnaast vinden er security testen plaats door het RED-team van de Chief Information and Security Office, zodat we kunnen verifiëren of de Blackphone haar security belofte waar kan maken."

Als de testen succesvol zijn afgerond, zal de lanceringsdatum bepaald worden. "De voorzichtige inschatting is eind dit jaar", aldus KPN. De Silent Circle app zal wel al binnenkort beschikbaar zijn voor de 9,50 euro per maand; beschikbaar voor iOS en Android en mogelijk in een later stadium voor andere platforms.

Lees hieronder de volledige review:

Exclusive: A review of the Blackphone, the Android for the paranoid