CEO John Chambers van Cisco vindt de doorgaande onthullingen over de werkwijze van de NSA schadelijk voor zijn business. Zeker nu bekend is geworden dat de NSA routers van Cisco heeft onderschept en voorzien van observatiesoftware voordat ze naar klanten buiten Amerika werden verscheept.

"We kunnen zo niet doorgaan, onze klanten vertrouwen ons in het leveren van producten die voldoen aan de hoogste eisen van integriteit en beveiliging", schrijft Chambers aan Obama. Uit de brief is als eerste geciteerd door Re/code. "We begrijpen de bestaande en significante bedreigingen in deze wereld, maar we moeten wel de vertrouwensrelatie met onze klanten respecteren", schrijft de Cisco-topman verder.

'Cisco handelt in lijn van de Amerikaanse wet'

Cisco's topjurist Mark Chandler schreef afgelopen week een blogpost waarin hij meldde dat het bedrijf handelt in overeenstemming met de Amerikaanse wetten, die een limiet stellen op welke klanten en landen producten mogen afnemen van Cisco. "We mogen er vervolgens op rekenen dat de overheid zich niet mengt in de wettelijk toegestane levering van producten zoals we die oorspronkelijk hebben gemaakt", waarmee hij een duidelijke verwijzing maakt naar de manipulatie door de NSA van die producten.

Cisco doet opnieuw een beroep op Obama om "leiderschap te tonen" in het beperken van dergelijke opsporingsmethoden "over de hele wereld". Dat is niet nieuw: in december vroegen alle toptechbedrijven, waaronder Microsoft en Google, al aan Obama om wereldwijd leiderschap te tonen in deze. Ook toen al was bekend dat de NSA hardware onderschept en van backdoors voorziet.