De eerder deze week uitgelekte HDCP-sleutel is een master-key. Dat bevestigt Intel tegenover PCMag.com. Iemand die de juiste software bezit kan met deze masterkey een apparaatsleutel voor HDCP genereren.

Chip

Wie deze apparaatsleutel vervolgens op een chip schrijft en in een apparaat plaatst, kan blu-ray schijfjes decoderen. De gedecodeerde films kunnen gekopieerd worden naar bijvoorbeeld een computer of lege schijf. Dat zegt Tom Waldrop van Intel.

Waldrop vertelt dat het in theorie ook mogelijk is om de code softwarematig toe te passen, maar het bedrijf acht het niet waarschijnlijk dat dit ooit gebeurt.

Goede beveiliging

Intel heeft inmiddels contact opgenomen met alle licentiehouders van HDCP. De Amerikaanse chipreus liet de licentiehouders weten dat het bedrijf HDCP nog steeds als een zeer goede beveiliging ziet. Bovendien zullen eventuele overtreders van de licentie juridische stappen tegemoet zien, zegt Intel.

Gecodeerd

HDCP is een vorm van drm die in veel moderne digitale ontvangers en mediaspelers zit. Het codeert het signaal tussen twee geschikte apparaten die dat met hun eigen sleutel kunnen decoderen. Met de masterkey die nu is uitgelekt is het mogelijk om zo’n apparaatsleutel te maken. Wie zo’n sleutel op een clandestien apparaat plaatst, kan daarmee beschermde media digitaal opnemen.

Het is onbekend hoe de master-key is uitgelekt.