De bedrijven EasySecure en RFIDsd spreken in een persbericht over een "oplossing voor organisaties waar veel vertrouwelijke informatie rondgaat". Gebruikers kunnen met een mobiele telefoon of een creditcard de werkplek afschermen.

Verlaat de gebruiker zijn pc, dan springt het beeldscherm automatisch op de waakstand. Alleen degene die geautoriseerd is voor die specifieke computer kan de blokkade in principe weer opheffen. Zo krijgen derden geen toegang tot vertrouwelijk materiaal.

De mobiele telefoon hoeft niet eens te beschikken over een rfid of near field communication-chip. Ook via Bluetooth kan de telefoon zich identificeren. "Telefoons met near field communication zijn bovendien nog zeldzaam," zegt Jan-Willem Oudendal, directeur van RFIDsd.

Op dit moment is biometrische identificatie voor elke afzonderlijke pc nog behoorlijk prijzig. Zo beschikken ook nog lang niet alle laptops over vingerafdrukherkenning. De kosten vallen aanzienlijk lager uit als de biometrische toetsing wordt uitgevoerd bij de entree tot het kantoor. Iedere werknemer ondergaat daar een 'check' aan de hand van een vingerafdruk. Maar ook dat heeft nadelen.

Een goedkoper alternatief, 75 euro per werkplek aldus Oudendal, is identificatie via de mobiele telefoon of een rfid-pas. Daar voegt zijn bedrijf desgewenst nog een aantal extra diensten aan toe, zoals automatisch doorschakelen naar een ander toestel, wanneer de kantoorwerker zijn werkplek verlaat.

Oplossingen zoals EasySecure en RFIDsd die bieden zijn nog tamelijk uniek, beweert Oudendal. "Wij werken hardware-onafhankelijk, waardoor je een werkplek met uiteenlopende pc's of met verschillende middelen kunt beveiligen. Ik twijfel er niet aan dat een CMG ook dit soort diensten zou kunnen leveren, maar daar hangt dan wel een flink prijskaartje aan."

De oplossing D-ID draait bij een aantal scholen en bij MKB-bedrijven. Daarnaast is de technologie op beurzen gedemonstreerd, samen met Nokia, die mobieltjes met near field communication chips op de markt brengt.