In het kader van strafrechtelijk onderzoek naar het hacken van telefoons van bekende Britten vorderde de politie vorig jaar bij Vodafone de metadata van twee jaar van één journalist, werkzaam bij News UK, de Britse tak van News Corp, het media-imperium van Rupert Murdoch.

Klokkenluiders in gevaar

Maar door een 'menselijke fout' of een 'gecorrumpeerd bestand' (of beiden) kieperde de operator twee jaar belgegevens van 1700 medewerkers van News UK over de heg bij de politie, meldt onder meer The Register.

Twee zaken vallen op: Ten eerste natuurlijk de epische faal van Vodafone door de uiterst privacygevoelige metadata van klanten te lekken. In dit geval extra pijnlijk, omdat mogelijk anonieme bronnen en klokkenluiders hierdoor in gevaar zijn gekomen.

Bewaartermijn van minstens 8 jaar

Ten tweede: de metadata beslaat de jaren 2005-2007 en werd pas vorig jaar gevorderd. Dat betekent dus dat Vodafone een bewaartermijn van belgegevens van minstens acht jaar handhaaft. Terwijl de wettelijke bewaarplicht, die overigens op Europees niveau is afgeschoten, maximaal twee jaar is.