Heb je een Gmail account dat je niet zo heel vaak bekijkt, dan heb je misschien mail van een Amerikaanse bank. In het eerste mailtje zit vertrouwelijke informatie en het tweede bevat het dringende verzoek om het attachment van het eerste niet te openen en het in zijn geheel weg te gooien. Misschien heb je ze ook wel direct weggegooid omdat je dacht dat het spam was.

Op 12 augustus zond een medewerker van de Rocky Mountain Bank, die duidelijk zijn dag niet had, een e-mail naar een klant. Hij verbond daar niet alleen een attachment aan dat nooit verzonden had mogen worden, met informatie van zo’n 1300 klanten, maar hij stuurde het ook nog naar een verkeerd e-mailadres, een Gmail account.

Na ontdekking van de fout werd er een tweede mail gestuurd, met het verzoek om de attachment niet te openen en om contact op te nemen, maar daarop werd niet gereageerd. Vervolgens nam de bank contact op met Google, om van dat bedrijf de identiteit te vernemen van de ontvanger van de mail. Maar Google gaf die informatie niet zomaar prijs. Volgens de zoekgigant had de bank daar minstens een dwangbevel van de rechter voor nodig.

Dat bevel is aangevraagd en vorige week heeft de rechter besloten dat het e-mailaccount gedeactiveerd moet worden. Bovendien moet Google de identiteit en contactgegevens van de gebruiker onthullen. De policies van Google vereisen overigens wel dat ze eerst contact opnemen met de gebruiker, zodat die bezwaar kan aantekenen tegen het sluiten van zijn of haar account.

De gebruiker is nergens van beschuldigd, maar de reacties op deze beslissing zijn toch heftig. “Het is schandalig dat de bank hierom heeft gevraagd en het is schandalig dat de rechtbank er op is ingegaan", zei John Morris van het Centrum voor Democratie & Technologie tegen Mediapost. "Welk recht heeft die bank om het e-mailaccount van een volkomen onschuldige persoon op te laten heffen? De bank heeft zelf geblunderd en dan moet die geen rechtszaak gaan aanspannen tegen twee onschuldige partijen.”

Probeert Google dus met je in contact te komen, dan weet je nu waar ze het misschien over willen hebben.

Bron: Techworld