De leider van deze autobende is in Groot-Brittannië opgepakt. De 42-jarige man zou niet alleen de dure wagens hebben gehackt voor de diefstal maar vervolgens ook voor valse digitale identiteiten hebben gezorgd. In totaal heeft de bende de afgelopen jaren zeker 150 dure auto's buitgemaakt en die doorverkocht in Cyprus. De totale waarde van de buit is 2,5 tot 3,5 miljoen Britse ponden. De daadwerkelijke diefstal neemt slechts minuten in beslag.

Specifieke selectie

De autodieven hebben het vooral gemunt op specifieke modellen BMW's, Audi's en Range Rovers, meldt het Britse dagblad The Telegraph. De selectie van de te stelen auto's is mede gebaseerd op export van soortgelijke modellen naar Cyprus, de doelmarkt van de dieven. Op basis van die gelijkenis zijn de 'valse papieren' voor de on-board computersystemen aangemaakt.

De opgepakte hoofdverdachte had gedetailleerde gegevens in zijn bezit van 500 luxe auto's. Voor 300 stuks had hij al valse registraties gemaakt. De diefstal zelf is gepleegd door eerst het on-board systeem te hacken, om daaruit informatie te stelen over de softwaresleutel van de auto. Dat hacken moest wel in de auto zelf gebeuren, waarbij gelijk ook een gps-tracker is geplaatst.

Een demo van december vorig jaar toont het hacken van een BMW X6 om de auto te starten zodat een dief er gewoon mee kan wegrijden: Via Hackaday.

Ophalen en rustig wegrijden

Dankzij de gps-gegevens van die stiekeme tracker konden de dieven bepalen wanneer het ideale moment en waar de ideale plaats was om ongestoord de auto te stelen. Die diefstal bestond uit het simpelweg met de gekloonde softwaresleutel instappen en wegrijden in de wagen. Bij de voorbereidende eerste inbraak om de sleuteldata buit te maken en de gps te plaatsen, hebben de dieven een stoorzender gebruikt om de op afstand bediende automatische sloten te omzeilen.

Begin deze maand is een BMW M1 in Groot-Brittannië op soortgelijke wijze ontgrendeld en gestolen: Via Hackaday.