Op het Amerikaanse vliegveld Logan Airport in Boston zijn drie nieuwe bodyscanners geïnstalleerd. De apparaten moeten het beveiligingspersoneel van de Amerikaanse overheid helpen bij het controleren van passagiers. Uiteindelijk worden er dit jaar 11 Amerikaanse vliegvelden uitgerust met in totaal 450 bodyscanners.

Volgens de Transportion Security Administration (TSA) is er ondanks de vele bezwaren geen reden om enige privacybezwaren te hebben. De medewerker die een passagier assisteert bij de scanner krijgt de röntgenbeelden namelijk niet te zien. Die beelden worden bekeken door een andere medewerker die in een aparte ruimte zit en de passagier niet kan zien.

Beelden niet opgeslagen

Daar komt bij dat de beelden van de scan niet worden opgeslagen, en meteen worden verwijderd na het bekijken. De scans zelf zijn ook gecensureerd: de hoofden van de passagiers zijn vervaagd zodat ze onherkenbaar zijn op het beeldscherm.

De bodyscan duurt 20 seconden. Passagiers die niet gescand willen worden, kunnen ervoor kiezen te worden gefouilleerd en moeten door een metaaldetector lopen. De Amerikanen geven in totaal 1 miljard dollar uit aan de scanners. De apparaten kosten tussen de 130.000 en 170.000 dollar per stuk. Ook op Schiphol zijn bodyscanners geplaatst.