Telecomwaakhond Opta legde in 2007 een recordboete van 1 miljoen euro op aan de makers van het spywareprogramma DollarRevenue. De software werd zonder toestemming op 22 miljoen computers geïnstalleerd. Daar vertoonde de applicatie reclame en werd het surfgedrag in de gaten gehouden.

Het gaat om twee individuen: Peter Emonds en Arjan de Raaf, en drie bedrijven: ECS International, Worldtostart en Media Highway. Deze partijen waren volgens Opta betrokken bij de ontwikkeling en uitbating van de beruchte Dollarrevenue spyware.

Onvoldoende aannemelijk

De Rotterdamse rechtbank oordeelt nu dat "onvoldoende aannemelijk" is gemaakt dat één van de bedrijven en één van de personen actief waren betrokken bij de DollarRevenue scam. Zij zijn daarom onterecht door Opta als overtreder aangepakt.

Bedrijfsnaam onterecht vermeld

In deze zelfde zaak besliste de rechter dat Opta onterecht de naam van een beboet bedrijf heeft gepubliceerd. Opta redeneert echter dat het zorgvuldig omgaat met namen en persoonsgegevens in de onderzoeksfase, maar dat publicatie van de naam van een bedrijf dat wordt beboet terecht is. "Zonder vermelding kan er anders juist onduidelijkheid en onrust ontstaan over welk bedrijf nu schuldig is bevonden", stelt de woordvoerster van Opta.

De waakhond gaat daarom tegen dat vonnis in hoger beroep. Het is nog onduidelijk of het in beroep gaat in de inhoudelijke zaak rondom DollarRevenue. "We bestuderen nog of we in beroep gaan. Dit is de eerste keer dat de rechter zich heeft uitgesproken over een spyware boete en op de meeste punten geeft hij ons gelijk", reageert de zegsvrouw. Concreet houdt dat in dat er van de 1 miljoen nog circa 8 ton aan boetes overeind staan.

Eerder deze week liet de toezichthouder al weten ook in beroep te gaan in een andere zaak, die van de zogenaamde thuiswerkspammer.