Dat zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom. De Verenigde Naties pleit voor wereldwijde wetgeving waarbij internetserviceproviders lange tijd alle internetdata van burgers moeten bewaren voor gebruik door opsporingsdiensten in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Tot nu toe heeft alleen de Europese Unie dergelijke wetgeving op het gebied van de zogeheten dataretentie.

VN neemt klakkeloos Europese rammelargumenten over

“Opvallend is dat de Verenigde Naties zonder meer en klakkeloos de argumentatie van een zeer omstreden evaluatie van de Europese dataretentieregelgeving heeft overgenomen. En juist die evaluatie van de Europese Commissie, die vorig jaar is uitgekomen, rammelt aan alle kanten. De noodzaak van de bewaarplicht voor internetserviceproviders wordt er niet mee aangetoond. Het rapport is nog steeds onderdeel van een discussie (in het Europarlement, red) en het is wat dat betreft opmerkelijk dat de verenigde Staten die discutabele conclusies zomaar heeft overgenomen."

De Verenigde Naties heeft deze week een omvangrijk rapport uitgebracht waarin het pleit voor verregaande dataretentie, die volgens Zenger zelfs nog verder gaat dan de huidige Europese wetgeving. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, durven zelfs niet aan de Europese regelgeving aan hun burgers voor te leggen en ook de Amerikaanse politiek is daar nog niet bepaald aan toe. Onduidelijk is dan ook welke steun de Verenigde Naties zullen krijgen voor hun voorstellen.

Dataretentie als oplossing onduidelijk probleem

“Het is een slecht rapport en dat zie je naast de dataretentieparagrafen ook op andere plekken in het document", stelt Zenger. “Een van de conclusies is bijvoorbeeld dat terroristen gebruik maken van internetcafés, maar daar zegt de VN in dezelfde zin bij dat het niet duidelijk is hoe groot dat probleem is. Maar ze willen vervolgens wel dat al het gebruik van alle klanten wordt vastgelegd en dat de persoonsgegevens met foto's worden vastgelegd door de eigenaar van het internetcafé. Als je niet weet wat het probleem is, hoe kan je dan zo'n verregaand voorstel doen wat betreft de bewaarplicht?"

Zenger grinnikt bij een andere passage. “In paragraaf 209 staat dat onderzoekers met de juiste technische achtergrond de beschikking moeten krijgen over tools als 'ping' en 'traceroute'. Als je ergens juist geen technische kennis voor hoeft te hebben, of een expert hoeft te zijn, dan is het wel in het gebruik van dergelijke standaard tools."