De Indiase filmproducent Dil Raju heeft een aanklacht ingediend bij The Internet Crime Investigation Center (IC3) van de FBI tegen 36 sites voor het verspreiden van de film Mr. Perfect. Naast voor de hand liggende torrentsites als The Pirate Bay en IsoHunt staan ook Google, de grote Amerikaanse hoster GoDaddy en de Nederlandse hoster Leaseweb op het lijstje van Dil Raju. Namens de filmproducent heeft een bureau dat zichzelf Cyber Eagles Legal Consultants of Cyber Law Legal Consultants noemt een klacht ingediend.

Take down verzoek

Leasweb heeft inderdaad het verzoek gekregen actie te ondernemen tegen het verspreiden van de film. "Wij hebben zes dagen geleden daar een request voor gehad", zegt Alex de Joode, security officer bij Leaseweb. "Het gaat over het feit dat een website in ons netwerk een film host waar Cyber Law Legal Consultants de opdracht voor heeft gekregen om die namens de auteursrechthebbenden weg te laten halen."

Volgens Leaseweb zijn de Indiërs aan het verkeerde adres. "Wij hebben geantwoord dat wij in Nederland zitten en dus volgens de Nederlands notice and take down procedure werken. Ze moeten dus eerst bij de website zelf klagen. Op het moment dat de website niet reageert kun je pas escaleren naar de webhoster, en dat is in dit geval Leaseweb", aldus De Joode. Daarna hebben ze niets meer vernomen van de Indiërs.

Loze dreigementen

Opvallend is dat in het persbericht (persbericht met websitelijst) over de zaak flinke spierballentaal wordt gebruikt. Er wordt gewaarschuwd dat wie de film verspreidt "tot 7 jaar celstraf kan krijgen, dit geldt voor gebruikers en website-eigenaren". Websites die de regels niet opvolgen kunnen volgens de aanklagers internationaal geblokkeerd worden. Ook zullen de ip-adressen worden achterhaald en er zullen zaken aangespannen worden bij de respectievelijke autoriteiten en isp's, virtual service providers, website-eigenaren en p2p torrent service providers.

Daarnaast zullen "de websites geblacklist worden in alle organische zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing". Hoe de Indiërs dat voor elkaar willen krijgen blijft een raadsel. Zeker omdat Google ook op hun lijstje staat. "Laten we hopen dat Google niet gedwongen wordt om zichzelf te verbannen van zijn eigen zoekmachine, anders zouden dingen wel erg uit de hand lopen", becommentarieert Torrent Freak de dreigementen, die op zijn zachtst gezegd niet heel erg geloofwaardig worden gevonden.

Promotie

Ook Leaseweb twijfelt aan de doelstellingen van de filmmakers. Want de in het persbericht geuitte spierballentaal ontbreekt in de sommatie die de hoster ontving. "Het ziet er redelijk normaal uit", zegt De Joode. Waarmee hij bedoelt dat er alleen een sommatie in staat om een website offline te halen.

Er zou nog een andere, wellicht meer voor de hand liggende reden achter de manier van werken van producent Dil Raju kunnen zitten. "Je kan kiezen om een leuk persbericht de wereld in te helpen om zo je film te promoten. Dat kan. Of je kan daadwerkelijk je content - voor zover daar al inbreuk op gemaakt wordt - laten verwijderen. Ik denk dat als je het eerste wil ze de juiste weg hebben bewandeld", aldus De Joode. Volgens hem had Dil Raju als ze echt hun content wilden beschermen beter een andere meer voor de hand liggende weg kunnen volgen.

Dat de zaak bij de FBI wordt aangegeven heeft ook weinig zin: "Dat heeft voor ons nul komma nul effect", zegt De Joode. Hoewel Leaseweb met Leaseweb INC. wel in de VS is gevestigd, wordt de site die de film zou verspreiden gehost in Nederland. Ook voor Leaseweb zit er toch nog wel een lichtpuntje aan de zaak. De Joode wordt graag samen met Google en Godaddy genoemd: "Ze besluiten een persbericht te wereld in te sturen en iets met Leaseweb, GoDaddy en Google te doen. Dat zijn dan twee andere partijen waar wij best mee geassocieerd willen worden. Leaseweb is natuurlijk de grootste hoster in Nederland, en als je met de grootste search engine en de grootste domeinboer ter wereld samen genoemd wordt, dan geeft dat denk ik wel je positie in de wereld aan", stelt De Joode droog.