Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond naar antispywaresoftware. In totaal testte de bond dertien pakketten. Geen enkel programma herkende en verwijderde alle spyware.

Volgens de Consumentenbond scoorde Microsoft AntiSpyware, waar alleen nog een testversie van bestaat, het beste. Dit pakket verwijderde 90 procent van de spyware, op de voet gevolgd door Hitman Pro dat 84 procent van de troep opruimde.

Alle andere onderzochte pakketten scoren volgens de bond aanzienlijk minder goed. De onderzoekers concluderen dan ook dat het detecteren en verwijderen van spyware nog in de kinderschoenen staat.

Overigens bestaan er niet alleen grote verschillen in de hoeveelheid spyware die de geteste softwarepakketten verwijderen. Ook zijn er grote verschillen in de tijd die de software nodig heeft om de pc te scannen.

De snelste grondige controle was volgens de onderzoekers Spybot dat slechts anderhalve minuut nodig had. Microsofts programma deed er zes minuten over. Het programma Inveder had als los softwareprogramma met anderhalf uur de meeste tijd nodig om een computer te scannen.

Het geïntegreerde beveilingspakket van McAfee had er aanzienlijk langer voor nodig: drie uur. Dit programma scant echter ook op virussen.

De Consumentenbond merkt hierbij overigens wel op dat de resultaten sterk afhankelijk zijn van het aantal bestanden op een computer. Voor de test heeft de Consumentenbond een volledige scan uitgevoerd op 48 GB aan bestanden, verdeeld over twee partities.