De nieuwe test werd in de DigitaalGids van de bond gepubliceerd. De resultaten zijn vrijwel identiek aan die van vorig jaar. G-Data komt wederom als beste uit de bus en is dan ook de aanrader van de bond omdat het bovendien een van de goedkoopste opties is.

De software van het Duitse securityconcern excelleert in gebruiksgemak, de opsporing van malware en doet dat laatste ook nog eens rap. Daartegenover staat dan wel een flink beslag op de cpu-cycli van de pc tijdens het scannen, meldt de bond.

G-Data maakt overigens gebruik van twee 'externe' scan engines, die van Avast en Kaspersky. Het pakket van Kaspersky zelf eindigt in de test van de bond op vierde plek. Bitdefender eindigt als tweede en F-Secure verdient de bronzen security-medaille.

Lek als een mandje

Maar meer dan de helft van de geteste pakketten krijgt een onvoldoende. "Zeven pakketten laten zoveel door dat de naam 'beveiligingspakket' eigenlijk lachwekkend is", schijven de testers. "Als norm gold dat een pakket 98 procent van de malware tegen moet houden. Geen enkel pakket haalt die score voor alle soorten malware, maar CA en Microsoft zijn werkelijk zo lek als een mandje."

Windows Live OneCare 2.0 eindigt daarom ook als één na laatste, en 'Internet Security Suite Plus 2008' van CA bungelt helemaal onderaan. Onder malware schaart de bond onder meer virussen, rootkits, spyware, trojans en wormen. De test is gedaan op een 'doorsnee Windows XP-computer' met SP2, een Intel P4 3 Ghz processor en 1 GB intern geheugen.