De Consumentenbond heeft OPTA en Stichting Informatiediensten Code (STIC) inmiddels gevraagd op te treden tegen misbruik van 0900-nummers door Fotovlucht.nl. Consumenten kunnen via Fotovlucht.nl een luchtfoto van hun eigen huis bekijken.

Dit kost ongeveer 68 eurocent per minuut, zoals ook op de site is aangegeven. Om te kunnen betalen wordt de verbinding met internet door een programma omgeleid naar een 0900-nummer. Wie doorklikt, krijgt een popup-schermpje met de vraag of Internet Hosting Service BV een verbinding mag installeren.

Dat kan de internetter beter niet doen. Het programma zorgt er namelijk voor dat de instellingen van het standaard inbelprogramma verdwijnen, aldus de bond. Als de foto is bekeken en is betaald, maakt de computer de volgende keren steeds weer verbinding met het dure 0900-nummer. "En, zonder dat u dat door heeft", stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond adviseert consumenten dan ook geen gebruik te maken van het aanbod van Fotovlucht.nl. Een aantal consumenten zou al voor duizenden euro's hebben verbeld. In de brief aan STIC en OPTA verzoekt de Consumentenbond beide organisaties snel de opdracht te geven aan KPN om het 0900-nummer van Fotovlucht.nl af te sluiten. Daarnaast vraagt de Consumentenbond om een regeling die ervoor zorgt dat dergelijk misbruik voorkomen wordt en die ervoor zorgt dat consumenten schadeloos gesteld kunnen worden.

Ook het druk adverterende Fotovanjehuis.nl maakt overigens gebruik van de software van Internet Hosting Service BV. De twee sites hebben nagenoeg eenzelfde uiterlijk.