Een niet nader vermeld botnet heeft het e-mailadres en wachtwoord van 16 miljoen mensen gestolen, waarschuwt de Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI). De Duitse autoriteiten hebben deze database kunnen achterhalen en hebben een testsite ingericht, zodat burgers kunnen controleren om hun e-mailaccount is gecompromitteerd. De test ligt momenteel echter plat, waarschijnlijk vanwege massale interesse.

De woordvoerder van BSI wil 'hangende het onderzoek' niet melden om welk botnet het gaat. Wel wil de BSI kwijt dat meer dan de helft van die 16 miljoen emailadressen is gekoppeld aan een .de domain, maar er zijn ook dotcom en .fr e-maildomeinen bij.

Pobelka database van 750 GB

Vorig jaar kreeg het Nederlandse securitybedrijf Digital Investigation (DI) de database van het Pobelka botnet in handen, 750 GB groot. Dat ging om allerhande gevoelige data, ontvreemd uit computers van onder meer energieproducenten, multinationals, mediabedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, luchtvaartmaatschappijen. DI bood destijds ook een site aan om te controleren of pc van een particulier of bedrijf was geïnfecteerd met Pobelka. Pas na veel onderzoek, steggelen en publiciteit ging ook het NCSC actief waarschuwen voor infecties.