Het botnet dat recent miljoenen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden heeft gestolen in Duitsland heeft ook circa 50.000 Nederlandse logingegevens ontvreemd. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum maandag.

In de 18 miljoen accountgegevens die cybercriminelen eerder in Duitsland hebben buitgemaakt zijn ook Nederlandse accountgegevens aangetroffen. Via een speciale website kunnen gebruikers nu controleren of hun gegevens zijn gestolen. Het NCSC heeft organisaties binnen de Rijksoverheid en vitale sectoren die zijn getroffen daarover ingelicht. Om welke organisaties het gaat, wil het centrum niet bekend maken.

Wachtwoorden wijzigen

"Bij de controles is gebleken dat ook oudere gegevens deel uitmaken van de gestolen combinaties. Dat maakt de kans kleiner dat criminelen er iets mee kunnen, omdat wachtwoorden in de tussentijd al zijn gewijzigd. Bij veel organisaties ben je immers verplicht om regelmatig je wachtwoord aan te passen. Ook zijn medewerkers bijvoorbeeld al uit dienst of worden domeinnamen niet meer actief gebruikt", aldus het NCSC.

Zondag werd al bekend dat het botnet ook tweeduizend combinaties van Ziggoklanten had gestolen via individuele aanvallen. De provider heeft slachtoffers ingelicht per brief.