Andere botnets die in februari veel spam verstuurden, waren Rustock (20 procent) en Mega-D (11 procent). Dat blijkt uit een analyse van het security-bedrijf Marshal. Een maand geleden kwalificeerde Marshal Mega-D nog als het grootste spam verspreidende botnet.

Dat Mega-D die positie niet heeft weten vast te houden, komt onder meer doordat het botnet afgelopen maand tien dagen lang niet werd gebruikt. De computers van Mega-D worden voornamelijk ingezet voor het versturen van junkmail voor potentieverhogende medicijnen en dergelijke.

De nieuwe nummer één, Srizbi, verstuurt veel berichten met links naar websites die proberen bezoekers te infecteren met de Srizbi-trojan. Een bekend voorbeeld van deze tactiek vormen de vorige maand verzonden mails met onderwerpen als 'Hillary Clinton Full Video !!!' en 'Interesting mp3 with Beyonce + 5 portuguese horse!'.

Er bestaat overigens niet noodzakelijkerwijs een correlatie tussen de hoeveelheid spam die een botnet verstuurt en de omvang van het betreffende botnet. Zo schat Marshal het Storm-botnet op 85.000 bots, terwijl Mega-D nog niet eens de helft van die omvang heeft (35.000 geïnfecteerde machines). Bron: Techworld