Dat blijkt uit onderzoek van Click Forensics. "De methodes die worden gebruikt om klikfraude te plegen, worden steeds geavanceerder en moeilijker te detecteren", stelt Tom Cuthbert, president van Click Forensics, in een verklaring. Hij roept adverteerders op om extra te letten op verkeer dat afkomstig is van botnets. Want nog nooit was het aandeel van botnets bij klikfraude zo hoog.

Ondanks het toegenomen belang van botnets bleef het percentage frauduleuze clicks in het tweede kwartaal vrijwel onveranderd. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar daalde het percentage iets (van 16,3 procent naar 16,2 procent), maar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg het met 0,4 procentpunt.

In sommige gevallen is de botnet-beheerder zelf een klikfraudeur, maar het botnet-verkeer voor klikfraude kan ook online worden ingekocht. In mei kwam bijvoorbeeld de Russische site Robotraff.com in het nieuws. De site bemiddelt tussen mensen die om wat voor reden dan ook extra verkeer nodig hebben en beheerders van botnets die het betreffende verkeer kunnen regelen.

Volgens security consultant Dancho Danchev proberen de klikfraudeurs de opbrengsten van hun activiteiten te verhogen door hun bots op duurdere advertenties te laten klikken. Dat kan door de inhoud van een site aan te passen, met behulp van keywords die eerder leiden tot lucratieve advertenties. Het gebeurt ook door domeinen te registreren die sterk lijken op de namen van bekende merken.

Bron: Techworld.nl