De 'social bots', zoals ze worden genoemd, hadden een profiel, met foto, en plaatsten regelmatig citaten van bekende mensen die ze plukten van een website. De bots begonnen hun werk met het verzenden van vriendenverzoeken aan 5000 willekeurig geselecteerde Facebook-gebruikers. Om niet ontdekt te worden gingen er 25 per dag de deur uit. Nadat een verzoek was geaccepteerd werden de vrienden van die vrienden weer bestookt. Als zo'n verzoek eenmaal was geaccepteerd, werd alle persoonlijke informatie van het desbetreffende profiel geoogst.

De data werd geoogst door een universiteit die een proef uitvoerde. Na acht weken hadden wetenschappers zo 250 GB aan persoonlijke data te pakken. Het experiment wordt volgende maand gepresenteerd op een beveiligingsconferentie in de Verenigde Staten. De onderzoekers behoren tot de University of British Colombia in Vancouver. “Kwaadwillenden vinden dergelijke data zeer waardevol en kunnen de persoonlijke informatie gebruiken voor online profiling, massa spam- en phishingcampagnes", schrijven zij in het onderzoeksrapport. De onderzoekers zeggen de data vanaf het begin af aan versleuteld en geanonimiseerd te hebben opgeslagen en naderhand te hebben vernietigd.

Immuunsysteem werkt slecht

Facebook heeft in de strijd tegen namaakprofielen het beveiligingsmechanisme Facebook Immune System, maar dat bleek slechts in staat om 20 procent van de bots te blokkeren. Dat gebeurde pas nadat andere gebruikers de profielensite waarschuwden omdat ze vonden dat ze gespamd werden. De andere bots wisten zelfs telefoonnummers en e-mailadressen van argeloze gebruikers binnen te halen.

Facebook reageert tegen ict-site The register: "We hebben bezwaren en zorgen over de methode die de universiteit heeft gebruikt om zijn punt te maken. Die zorgen hebben we aan de onderzoekers overgebracht", zegt een woordvoerder.