Volgens de Wall Street Journal gaat het om apparatuur met vergevorderde techniek die bedoeld is om het internet in de gaten te houden en te filteren. Het samenwerkingsverband op netwerkgebied van Nokia en Siemens ontkent de apparatuur aan het Iraanse regime te hebben geleverd.

Desondanks zijn er boze consumenten die Nokia schrijven dat ze hun telefoons kapot maakten en die oproepen tot een boycot van de bedrijven 'totdat ze de juiste ethische keuze kunnen maken'.

Volgens de krant voorziet de apparatuur van Nokia Siemens Networks Iran met de mogelijkheid om deep-packet inspecties uit te voeren. Met die techniek kan online communicatie gemonitord worden en de inhoud van bijvoorbeeld e-mail, voip-gesprekken en berichten op sociale netwerksites als Twitter, MySpace en Facebook gecontroleerd worden. Volgens de Journal heeft het regime ook de mogelijkheid om de inhoud van onderschepte berichten aan te passen.

'Niets van waar'

Volgens een woordvoerder van het gezamenlijke bedrijf heeft de krant het fout. Het systeem dat vorig jaar in Iran werd geïnstalleerd zou niet in staat zijn om deep-packet inspecties uit te voeren. Het zou zelfs niet in staat zijn om op welke manier dan ook het internet te monitoren. Het zou gaan om een telefoonnetwerk voor mobiele telefonie, die net zoals alle moderne telecom switches, de mogelijkheid biedt aan overheden om gesprekken af te tappen.

Een woordvoerder wees er verder op dat er in Iran er afgetapt mag worden als dit wettelijk is toegestaan. Dit is in de meeste landen zo, ook in Nederland kan de overheid telefonie afluisteren, maar daar is toestemming voor nodig van de rechter-commissaris. Wat in de praktijk neerkomt op een kleine formaliteit. Hoe dit in Iran is geregeld, is niet bekend.

Krant blijft bij het verhaal

Volgens technologiesite Wired blijft de Wall Street Journal bij het gepubliceerde verhaal. "We hebben geen reden om aan te nemen dat de feiten in ons bericht onjuist zijn", mailde een woordvoerster naar Wired. Een woordvoerder van Nokia laat in een blogpost weten dat het aanleggen van het netwerk in Iran een bewuste keuze is geweest. In veel commentaren op die post wordt gesteld dat de bedrijven sowieso niets te zoeken hebben in Iran.

Daarbij schijnt vergeten te worden dat een groot deel van het verzet tegen de verkiezingsuitslag in Iran mede tot stand is gekomen door de uitgebreide communicatiemogelijkheden. Het regime blokkeerde daarom voor de verkiezingen bijvoorbeeld netwerksite Facebook in Iran.

Later zorgde de Amerikaanse overheid er voor dat cruciaal onderhoud aan Twitter werd uitgesteld naar een tijdstip dat in Iran in het midden van de nacht valt. Zodat de communicatie tussen aanhangers van de oppositie ongestoord door kon gaan.