De Zwitserse inlichtingendienst NDB waarschuwt CIA, MI6 en andere spionagediensten dat er uiterst geheime informatie over contraterrorisme is ontvreemd, meldt Reuters. De spectaculaire datadiefstal, met een hoog James Bond-gehalte, vond afgelopen zomer plaats.

Adminrechten

Een hoge technische werknemer, die admin-rechten had over bijna alle systemen en netwerken van de NDB, kopieerde terabytes aan geheime bestanden op verschillende harddisks, stopte ze in zijn rugzak en liep het kantoor uit.

De beheerder zou voorafgaand aan de diefstal al maanden boos en verongelijkt zijn, omdat zijn advies en expertise was genegeerd. Daarmee heeft de zaak opvallende gelijkenis met Terry Childs, de boze admin die het complete netwerk van de gemeente San Francisco gijzelde.

Verdachte bankrekening

Kort na de datadiefstal werd de werknemer opgepakt, de harde schijven met data bevonden zich in zijn huis. Maar er is geen garantie dat de data niet toch is weggesluisd naar een koper, mogelijk een andere geheime dienst van een minder bevriende staat.

De Zwitserse geheime dienst had overigens zelf niet door dat er iets mis was. Het werd gewaarschuwd door de UBS bank, waar de man een rekening opende om zijn datadiefstal te verzilveren. Dat was verdacht.