Het lijkt wel een plotlijntje uit Mr. Robot: een IT-beveiligingsbedrijf werd van binnenuit belaagd door een hacker voor de ogen van een grote klant. Tijdens een demonstratie viel deze crimineel 900 telefoons van verzekeraar Aviva aan en wiste hij die veroverde mobiele apparaten. Aviva stond op het punt een contract af te sluiten met beveiligingsbedrijf Esselar, maar trok zich door het incident terug.

Boze ex-directeur blijkt dader

Esselar liep daardoor een contract van 80.000 Britse pond per jaar mis en kreeg claims aan de broek van een ontstemde Aviva die 70.000 schadevergoeding eiste. Ook was de reputatie van het beveiligingsbedrijf ernstig beschadigd en moest het onder een andere naam verder. In totaal kostte de wisactie Esselar meer dan een half miljoen pond, zo meldt de Daily Mail.

De cybersnoodaard bleek een van de oprichters en voormalig IT-directeur van het beveiligingsbedrijf te zijn. Na een fikse ruzie over een afgewezen declaratie was hij boos opgestapt, maar kreeg naderhand toegang met vervalste login-credentials van zijn medeoprichter. De verwijderde data werd overigens hersteld en er zijn geen gegevens online gelekt. De IT-baas draait nu 18 maanden de cel in.