Afgelopen dinsdag is de 35-jarige Unix-beheerder Rajendrasinh Makwana op grond van computerinbraak gedagvaard door de federale rechter in Maryland.

Geraffineerde tijdbom

Op de dag van zijn ontslag in oktober 2008 zou Makwana malware hebben geïnstalleerd om zo'n 4.000 servers van Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekker van de VS. Morgen, op 31 januari 2009, zou de malware afgaan en het computersysteem grondig onklaar maken, zo verklaart een betrokken agent van de Federal Bureau of Investigation (FBI). Vijf dagen nadat hij de malware had achtergelaten, werd deze bij toeval ontdekt door een andere Unix-beheerder van het bedrijf.

Makwana had bijna drie jaar als Unix-beheerder gewerkt voor Fannie Mae's datacenter in Urbana, Maryland. Hij zou zijn ontslagen vanwege het onbevoegd wijzigen van de instellingen van servers. Volgens de FBI was de achtergelaten malware van Makwana uitzonderlijk geraffineerd. Op 31 januari zou deze alle serverwachtwoorden opnieuw instellen, back-upsoftware vernietigen, alle data op de servers verwijderen en de machines ten slotte netjes uitzetten.

Server Graveyard

Pogingen om in te loggen op de servers zouden mislukken en slechts resulteren in de tekst 'Server Graveyard', indien Makwana's afscheidscadeautje niet zou zijn ontdekt. Uiteindelijk zou de schade dan vermoedelijk in de miljoenen dollars zijn gelopen, terwijl het toch al in financiële moeilijkheden verkerende Fannie Mae tenminste een week de deuren zou moeten sluiten.

Saboterende it'ers

Ontslagen of kwaad IT-personeel levert vaker een risico op voor de computersystemen van hun voormalige broodheren. Eerder deze maand nog heeft een wegens diefstal gewipte medewerker van Journalspace.com dit gehele blogplatform compleet 'vernietigd'.

In de zomer van 2008 gijzelde een boze medewerker het overheidsnetwerk van de Amerikaanse stad San Francisco. Hierdoor had deze exclusief toegang tot de e-mail van ambtenaren, salarisgegevens en informatie van opsporingsinstanties. Slechts door bemiddeling van de burgemeester kon de stad toen de controle over het netwerk terugkrijgen.