Een Amerikaanse klant heeft tegen de bijna failliete bitcoinbeurs MtGox een rechtszaak aangespannen, meldt persbureau Reuters. De klant verwijt het Japanse bedrijf nalatig handelen en fraude. Ook zou de bitcoinbeurs gebruikers hebben misleid door opzettelijk informatie achter te hebben gehouden.

Door een beveiligingslek konden hackers 750 duizend bitcoins van klanten buitmaken, zo bevestigde de advocaat van MtGox vrijdag. MtGox is sinds dinsdagochtend offline. In de weken ervoor blokkeerde de beurs alle transacties. De klant wilde toen zijn bitcoins verkopen, maar MtGox hield dat tegen. De klant eist schadevergoeding voor alle MtGox-klanten. Andere gedupeerden kunnen zich bij de zaak voegen.

Bijna failliet

MtGox heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf lijkt een faillissement nauwelijks meer te kunnen voorkomen door alle gestolen bitcoins. MtGox verloor zelf ook 100.000 eigen bitcoins bij de mega-roof.

MtGox ging offline nadat een anonieme klokkenluider een geheim crisisdocument had gelekt. Daarin stond de hack vermeld. Volgens de klokkenluider zouden andere Bitcoin-partijen er ook van hebben geweten, maar hebben geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. De koers van de cryptovaluta bij andere beurzen, zoals Bitstamp en BTC-e bleef de afgelopen dagen redelijk stabiel rond 550 dollar.