Domscheit-Berg werkte jarenlang samen met Julian Assange aan Wikileaks, totdat het paar ruzie kreeg. "Soms haat ik hem nu zoveel dat ik bang ben dat ik overga op fysiek geweld als ik hem ooit weer tegenkom", schrijft Domscheit-Berg in zijn boek Inside Wikileaks.

Wired las het boek en stelt dat het aan Domscheit-Berg ligt dat er nog steeds geen documenten gelekt kunnen worden naar Wikileaks. Na de ruzie molesteerde Domscheit-Berg het leksysteem, omdat hij bang was dat Assange niet goed zou omgaan met de gelekte documenten. "Kinderen moeten niet met geweren spelen", aldus de boze hacker. "Dat was voor ons de reden om Julian de greep op het indien-platform te ontnemen."

Veilig systeem

Het systeem is ontworpen door een programmeur die door Domscheit-Berg "the Architect" wordt genoemd. Voorheen draaide het leksysteem op een enkele server met een kwetsbare backend, het indienformulier en de e-mailarchieven waren bijvoorbeeld gekoppeld aan de openbare webpagina van Wikileaks. De Architect haalde deze componenten los, en zette verschillende servers in verschillende landen op.

Wikileaks bevestigde deze lezing afgelopen woensdag min of meer. In een verklaring stellen de klokkenluiders dat het indiensysteem nog steeds down is omdat Domscheit-Berg de boel saboteerde, waardoor er een heel nieuw systeem moet worden gebouwd. Het is niet duidelijk waarom Assange eerder verklaarde dat het systeem bedoeld offline is.

Gekaapte leaks

Domscheit-Berg stelt in zijn boek dat de huidige site geen ssl-ondersteuning heeft en wijst erop dat eenieder die iets wil lekken gemonitord kan worden. Volgens hem is dat een enorm beveiligingsrisico.

Tijdens de sabotage-actie werden er ook de nodige Wikileaks-documenten gekaapt. Domscheit-Berg is niet van plan die zelf naar buiten te brengen via zijn eigen Wikileaks-alternatief OpenLeaks. Die lekken stammen uit de tijd van na het nieuwe systeem dat online ging in juli totdat het systeem weer offline ging. De documenten die daarvoor zijn gelekt zijn in het bezit van Assange. Domscheit-Berg is van plan de documenten te retourneren aan Assange als die de beveiliging weer op orde heeft.