De veroordeling door de militaire rechter is voor 17 van de oorspronkelijke aanklachten en 4 geamendeerde aanklachten. Alleen de zwaarste beschuldiging van het helpen van de vijand is niet door de rechter gevalideerd. De 25-jarige soldaat is wel schuldig aan spionage, diefstal en computerfraude.

Welke straf de junior informatie-analist van het Amerikaanse leger hiervoor krijgt, is nog niet bepaald. Klokkenluiderssite Wikileaks stelt dat de onthuller van Amerikaanse misstanden in totaal wel 136 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Manning is drie jaar geleden gearresteerd en heeft sindsdien onder zware omstandigheden vastgezeten.

Bekentenis

Een zitting voor de strafmaat staat gepland voor woensdag, weet technieuwssite Ars Technica te melden. Manning heeft op een hoorzitting in februari al bekend dat hij Wikileaks heeft voorzien van geheime informatie van de overheid van de Verenigde Staten. In totaal waren dat 700.000 documenten met de status classified, aldus persbureau Reuters.

Daaronder veel geheime diplomatieke berichten, van Amerikaanse ambassades, die veel ophef hebben veroorzaakt. Verder ook de beruchte video 'Colateral Murder' waarin Amerikaanse soldaten vanuit een Apache-helikopter een Reuters-journalist en burgers in Irak neerschieten. Manning heeft altijd gesteld dat hij de geheime informatie naar buiten heeft gebracht (in 2009 en 2010) om een schoon geweten te kunnen hebben.

Assange

Wikileaks-leider Julian Assange, die een jaar geleden zijn toevlucht heeft gezocht in de Londense ambassade van Equador, is ontstemt over de veroordeling van Manning. Hij zegt tegen de Britse krant The Guardian dat dit een gevaarlijk precedent schept. Assange staat gepland om via een live videoverbinding te spreken op de Nederlandse hackersconferentie OHM2013 die vandaag begint.

Ook Amnesty International is somber gestemd over wat deze uitslag betekent voor onderzoeksjournalistiek en onthullingen. "De boodschap is dat de overheid achter je aankomt", zegt directeur Michael Bochenek van Amnesty tegen Reuters. Dat zou dan ook kunnen gelden voor Assange die nu formeel gezocht wordt voor een aanklacht wegens aanranding in Zweden.

Update: Artikel aangevuld en voorzien van meer links.