Hoewel Apple claimt dat Mac-gebruikers veilig zijn en geen antimalware van derden nodig hebben, zijn er genoeg securitypakketten op de markt voor OS X. Eén van hen is het omstreden MacKeeper, dat bekend staat om zijn agressieve advertenties en erger nog, zijn brakke werking. Amerikaanse klanten waren dit spuugzat en spanden in mei 2014 gezamenlijk een rechtszaak (class action) aan.

Angstcampagne

Met name de angstcampagne van MacKeeper, in feite een verzameling hulpprogramma's die een schonere en sneller Mac belooft, is hen een doorn in het oog. Na het installeren van de gratis versie pusht MacKeeper gebruikers met loze foutmeldingen richting betaalde upgrades. Reden voor de dikke claim van 2 miljoen dollar van boze klanten bij de originele Oekraïense ontwikkelaar ZeoBit.

Met succes, want de 513.330 in Amerika geregistreerde klanten van MacKeeper (39,95 dollar per stuk) krijgen daadwerkelijk geld terug. ZeoBit buigt voor de aantijgingen en gaat akkoord met het geclaimde bedrag. Gebruikers worden per mail op de hoogte gebracht om vervolgens hier restitutie op te eisen. Dat kan nog tot 21 september.

De rechtszaak kan overigens nog een staartje krijgen. ZeoBit verkocht MacKeeper al in 2013 door aan KromTech, dat juridisch gezien ook aangeklaagd kan worden.