De verbinding tussen het Braziliaanse Fortaleza en het Portugese Lissabon moet volgens Rousseff vanaf volgend jaar operationeel worden. Met de aanleg van een directe glasvezelverbinding met Europa hoopt Brazilië dat de NSA de Brazilianen moeilijker kan afluisteren.

Roussef boos op de VS

Na onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA wil Brazilië voor zijn internetverbinding met Europa niet meer afhankelijk zijn van de Verenigde Staten.

De onthullingen van Edward Snowden bracht een grote schok teweeg in Brazilië. Roussef zou langdurig zijn afgeluisterd. Ze haalde daarom fel uit naar de Amerikanen en annuleerde een staatsbezoek aan de Verenigde Staten.

135 miljoen

De glasvezelverbinding moet 135 miljoen euro gaan kosten. De kabels worden aangelegd door een joint venture tussen het Spaanse IslaLink en het Braziliaanse telecombedrijf Telebras. Deze twee moeten respectievelijk een belang van 45 en 35 procent krijgen in het project. Momenteel ligt er een verouderde kabel tussen de Braziliaanse kust en de Canarische Eilanden die alleen geschikt is voor belverkeer.

Rousseff is op dit moment in Europa voor de jaarlijkse Europees- Braziliaanse top. Ze praatte onder meer met de Europese Commissie en de Europese Raad