Dat staat in het jaarlijkse onderzoeksrapport van McAfee op het gebied van cyberveiligheid, de Virtual Criminology Report.

Omleiden van verkeer

Een van de actuele trends die McAfee constateert is dat Brazilië zeer populair lijkt te zijn geworden als locatie voor illegale cyberpraktijken. Maar in de realiteit gaat het voornamelijk om een dwaalspoor dat is achtergelaten door cybercriminelen uit Rusland en China. Door methodes zoals re-routing van het dataverkeer wordt het steeds moeilijker om te peilen waar de wortels van de aanval zitten.

Cybercriminaliteit maakt volgens McAfee een ongekende bloei door, met dank aan de huidige kredietcrisis. Cybercriminelen zouden inspelen op de drang van mensen om gemakkelijk geld te verdienen of te besparen, en zo in staat zijn mensen eenvoudiger richting hun foute websites te dirigeren.

En doordat er volgens het securitybedrijf te weinig 'cybercops' worden opgeleid, hebben cybercriminelen voorlopig vrij spel. Daarnaast zou de internationale politiek door de economische ellende cybercriminaliteit niet als prioriteit beschouwen.

Bedreiging nationale veiligheid

De conclusie van het rapport van dit jaar, dat de huidige recessie zorgt voor mooie tijden voor cybercriminelen, is een stuk genuanceerder in vergelijking met het rapport van vorig jaar.

McAfee stelde toen in het Virtual Criminology Report dat cyberspionage een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid van verschillende landen. En vlak na zijn aantreden als CEO eind vorig jaar, claimde DeWalt dat de wereldwijde handel in drugs minder oplevert dan cybercriminaliteit.