Van verschillende kanten wordt gewaarschuwd voor een waar slagveld als het gaat om cybercrime en digitale fraude. Zo attendeert leverancier van betaalproducten ACI voetbalfans op omgekatte pinautomaten, creditcardfraude via betaalsystemen en malafide telecomoperators. "Er is een grote kans op een georganiseerd fraudefestijn door de georganiseerde misdaad tijdens de wereldkampioenschappen", profeteert fraude-adviseur Seth Ruden van ACI.

Gepeperde rekeningen

Naast de bekende criminele trucs met betaalmiddelen ligt ook fraude via roaming op de loer. De Braziliaanse wet stelt - in tegenstelling tot Europa - namelijk geen limieten aan maximale bedragen die in rekening gebracht kunnen worden voor belminuten, SMS'jes en data, zodat je soms honderden euro's per dag kwijt kunt zijn aan het communiceren via een exotische telecomoperator.

Ook Kaspersky luidt de welbekende noodklok. De beveilger waarschuwt voor onversleutelde WiFi-hotspots, die cybercriminelen kunnen gebruiken om wachtwoorden, pincodes en andere gevoelige gegevens te ontvreemden. Onderzoek van het Russische bedrijf in Brazilië wees uit dat van 5000 openbare WiFi-netwerken in Sao Paolo 26 procent geen enkele vorm van beveiliging gebruikt.

USBoef

Kaspersky is bovendien bevreesd voor corrupte opladers voor smartphones. De USB-stekkers van cybercrimnelen kunnen informatie stelen van je smartphone en in sommige gevallen malware installeren waarmee bijvoorbeeld je telefoon gevolgd kan worden, zodat je later op een onbewaakt moment overvallen wordt.