Telecombedrijf Versatel kondigde in april van dit jaar aan voetbal te gaan aanbieden via een adsl2+-netwerk. Klanten krijgen een verbinding tot 20 Mbps en voetbalwedstrijden. En dat alles voor een schamele 40 euro per maand. Het aanbod klinkt mooi, maar de fraaie plannen van Verstatel gaan niet van een leien dakje.

Zo kampt de telco met de nodige opstartproblemen. Veel abonnees halen maar een fractie van de beloofde snelheden; er komen klachten vanwege de spotjes vanuit godsdienstige hoek en tot overmaat van ramp zijn er storingen met het netwerk waardoor voetbalfans verstoken blijven van hun favoriete club. Inventieve internetters vinden hier overigens al snel iets op.

Op diverse fora van voetbalfans wordt namelijk informatie uitgewisseld hoe via p2p-diensten als PPLive.com gratis voetbal kan worden gekeken. Ook sites als Cybersky-tv.net en Football4less.com worden in dit kader genoemd. Ajax- en Feyenoord-fans keken zo in september gratis naar uit China of Japan afkomstige livebeelden van hun club.

Ondanks alle publiciteit rondom het pakket van Versatel valt het aantal abonnees dat hiervoor kiest vooralsnog flink tegen. Het bedrijf, dat als het goed is wordt overgenomen door het Zweedse Tele2, kreeg er in het derde kwartaal zesduizend nieuwe Nederlandse adsl-gebruikers bij. Slechts 15.000 van de 179.000 adsl-klanten maakten gebruik van het snelle adsl2+.

KPN en kabel

Marktleider KPN zit ondertussen ook niet stil, temidden van het geweld van enerzijds adsl-concurrenten als Versatel, Tiscali en Wanadoo - die alle over een eigen netwerk beschikken - en anderzijds de traditionele vijand in de vorm van de kabelaars.

Abonnees zijn andermaal de winnaar, met steeds snellere verbindingen voor hetzelfde geld. Inmiddels is de standaard adsl-verbinding van KPN opgeklommen van 512 Kbps bij aanvang tot maar liefst 6 Mbps aan het einde van het jaar. De concurrentie kan uiteraard niet achterblijven. Ondertussen valt de modeterm triple play hierbij vaker en vaker. Telcombedrijven hopen klanten te binden via een trojka aan diensten: internet, televisie en telefonie. In veel gevallen is dit zeer aantrekkelijk. Zo biedt Wanadoo voor slechts 27,95 een abonnement waarbij de klant een adsl2+-verbinding krijgt van maximaal 20 Mbps, plus de mogelijkheid om onbeperkt te bellen.

In al dit breedbandgeweld is het nauwelijks verbazingwekkend dat het aantal breedbandklanten nog altijd toeneemt. Volgens de laatste metingen zijn er in Nederland zo'n 3,8 miljoen breedbandklanten. Ons land bezet hiermee nog altijd wereldwijd de tweede plek, vlak achter Zuid-Korea. Nederland loopt echter wel in.

De overheid is uiteraard ook bekend met deze cijfers. Dit najaar komt het ministerie van Economische Zaken dan ook, gesteund door het CBP, tot de conclusie dat de marktwerking op het gebied van breedbandige infrastructuur prima functioneert. Met andere woorden: het is niet aan de overheid om subsidies te geven voor nieuwe netwerken. Reden voor de kabelsector om de vlag uit te steken: geen subsidies op glasvezel!

Of de kabelaars het nu leuk vinden of niet, de uitrol van veelal kleinschalige glasvezelprojecten gaat gewoon door. In de meeste gevallen gaat het om publiek/private samenwerkingsverbanden van gemeenten of woningbouwverenigingen. Het meest in het oog springt het al jaren rondzingende plan van de gemeente Amsterdam.

De aanleg van een glasvezelnetwerk in de hoofdstad komt steeds dichterbij. Bbned gaat het netwerk exploiteren, zo is de bedoeling. De eerste 40.000 aansluitingen moeten volgend jaar gereed zijn. De toetsing door de Europese Commissie moet overigens nog wel plaatsvinden. Maar volgens de gemeente is er geen vuiltje aan de lucht.

Toekomst

Glasvezel of niet, zowel kabelbedrijven als adsl-aanbieders zullen ook het komende jaar de snelheden blijven opvoeren. Volgens kenners hebben de kabelaars hierbij een betere troef in handen, omdat hun netwerken beter zijn voorbereid op de steeds hogere snelheden die worden gevraagd. Nu al wijzen ze triomfantelijk naar de beperkingen van adsl2+, waarbij de afstand tot de wijkcentrale cruciaal is bij de daadwerkelijk te halen snelheden.

Bij vdsl is de afstand tot de wijkcentrale een nog veel beperkender factor. De voordelen ten opzichte van adsl2+ zijn echter ook duidelijk: zowel hogere upload- als downloadsnelheden. KPN start nog dit jaar met een eerste proef, waarbij snelheden tot 30 Mbps worden geboden. Mochten alle proeven succesvol zijn, dan zal de klant in 2006 andermaal van hogere snelheden kunnen genieten. De verwachting is immers dat de strijd om de klant onvermoeibaar zal doorgaan.

Aan de dienstenkant stond 2005 in het teken van de doorbraak van bellen via internet, aangevoerd door het immens populaire Skype. Een gokje voor 2006? De doorbraak van iptv.