De politie doet nog nader onderzoek naar de financiële handel en wandel van de jonge Georg Avanesov. Hij zou al zo’n tien jaar actief zijn in deze vorm van criminaliteit. De Armeniër zou op de Seychellen in luxe samenwonen met een knappe vriendin en als tijdverdrijf optreden als dj.

Volgens Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijke parket van het openbaar ministerie, kon Avanesov makkelijk delen van zijn botnet verkopen omdat hij op simpele wijze via nieuwe besmettingen nieuwe bots erbij kon krijgen. Ook konden andere criminelen delen van het botnet een aantal dagen of uren huren, bijvoorbeeld voor het versturen van spam. Bredolab zou in totaal zo’n 29 miljoen computers onder controle hebben.

Bijna eerder opgepakt

Avanesov werd vorige week gearresteerd na een vlucht vanuit Moskou naar het Armeense Jerevan. De bedoeling was hem eerder al op te pakken op Schiphol. De Armeniër werd al sinds augustus in de gaten gehouden en de politie wilde hem bij een bezoek aan Nederland volgen en hem te betrappen op het moment dat hij daadwerkelijk controle had over het botnet. De politie had informatie dat de man op een bepaalde dag zou vliegen naar Schiphol, maar hij kwam toen niet opdagen.

Nederland heeft Armenië een uitleveringsverzoek gedaan om de verdachte in Nederland te kunnen ondervragen. Daarnaast is de politie nu bezig de 'zakelijke' relaties van de botneteigenaar in kaart te brengen, dus de criminelen die delen van het botnet huurden of kochten.