Sinds 12 uur afgelopen nacht is de site van stichting Brein niet of nauwelijks bereikbaar door een DDoS-aanval. Er is sprake van een binnenlandse aanval, aldus Brein-directeur Tim Kuik.

Brein offline width=

De aanval is ingezet precies om 12 uur ’s nachts, het tijdstip dat de Nederlandse Usenet-community FTD offline ging, vertelt Kuik. “Waarschijnlijk zijn het aanhangers van FTD en andere Usenet-indexeerders. We hebben niet het idee dat de organisatie van FTD er zelf achter zit. Maar zoals elke DDoS-aanval, is deze wel gecoördineerd.”

Grondig gesloopt

De site van de anti-piraterijstichting is verder niet gehackt, zoals de vorige keer. Toen was is niet alleen sprake van een DDoS-aanval maar slaagden hackers er in om de site 'grondig te vernielen’. "Het bedrijf dat onze beveiliging doet, heeft fouten gemaakt. Zo stonden er een paar poorten open,” meldde Kuik destijds.

Aangifte

“We hebben nu andere, betere maatregelen getroffen,” stelt hij nu. Brein wil verder niets kwijt over de aard en omvang van de DDoS, “om de aanvallers niet in de kaart te spelen of anderen op gedachten te brengen. We loggen alle IP-adressen en zullen aangifte doen. Het is toch een vorm van vandalisme.”