Dat blijkt uit correspondentie tussen Brein en de eigenaar van servers en hoster AlTransa, Craig Salmond. In een brief van 7 februari schrijft Brein: “Brein heeft zich toegang tot de servers en de warez topsite verschaft met een tijdelijk account, voordat het de servers weghaalde bij Worldstream.”

Undercover of hacking

Stichting Brein wil niet uitleggen hoe het dit ‘tijdelijke’ account heeft bemachtigd. Het gaat waarschijnlijk om een account voor de ftp-server, waarvandaan gebruikers content up- en downloaden. Eerder gingen er geruchten rond dat er sprake was van een undercoveroperatie of een uit de school geklapte insider van de vermeende Swan topsite.

Vorig jaar oktober bleek dat stichting Brein met verschillende medewerkers undercover was gegaan op het FTD forum.

De zinsnede uit het verzoek tot inbeslagname van advocaat Antic is dus incompleet, erkent zij. “Ja, ik heb daar dus overheen gelezen. Anders was het zeker in het beslagrequest gekomen.”

Dat maakt het onzeker of Brein naderhand nog in de servers heeft gespit, al is onmogelijk te bewijzen dat ze dat niet hebben gedaan. Wat dat betreft lijkt het of Brein met het spectaculair confisqueren van de servers vooral zijn eigen glazen heeft ingegooid. De actie zelf is wellicht onrechtmatig en strafbaar, maar voorts is elk bewijs dat Brein overlegt ‘besmet’ met de verdenking dat de stichting, voor of na de inbeslagname, de bestanden op de servers heeft gemanipuleerd.

Aangifte van computervredebreuk

Milica Antic, de advocaat van AlTransa, zal dan ook, naast aangifte van diefstal of ontvreemding, mogelijk ook aangifte doen van computervredebreuk, vertelt ze Webwereld. “Ik overweeg zeker om namens mijn cliënt ook aangifte te doen van computervredebreuk. Het onder valse voorwendselen toegang verschaffen tot computerapparatuur is in principe strafbaar.”

Zowel Antic als Salmond hebben nog geen enkel bewijs gezien van onmiskenbaar illegale content. Worldstream kreeg het vermeende bewijs van Brein wel te zien, maar de stichting houdt het achter voor de gedupeerde hoster AlTransa. “Het is zoveel bewijs, dat kunnen we niet per e-mail of fax opsturen”, aldus de hoofdjurist van Brein. Het bewijs ligt ‘ter inzage’ op het kantoor in Hoofddorp.

Omgekeerde wereld

“Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Zij moeten bewijzen dat ze recht hebben om die servers te confisqueren, ik moet niet bewijzen dat ze dat recht niet hebben.”

Stichting Brein wil niet reageren. Directeur Tim Kuik laat per e-mail weten: “Wij gaan niet in discussie met Salmond of zijn advocaat via de media.”