De Rijksuniversiteit Groningen zei afgelopen vrijdag het BitTorrent-verkeer te willen afsluiten per 1 maart, na herhaaldelijke klachten van stichting Brein over illegaal downloaden en uploaden. Woordvoerder Jos Speekman van de universiteit zei tegen Webwereld dat het afsluiten van onder meer het BitTorrent-verkeer is gedaan nadat de RUG "een aantal keer op de vingers is getikt door de stichting Brein."

Dat heeft tot verbazing geleid bij directeur Tim Kuik van Brein. Hij noemt de uitlatingen van Speekman “interessant" en voegt eraan toe: “Niet op verzoek BREIN. Die meldt sites, geen gebruikers. Lang geen meldingen gestuurd naar RUG over illegale sites."

Brein: 'Iemand anders?'

Op vragen van Webwereld zegt Kuik niet te weten waarom RUG verwijst naar een verzoek van Brein om de torrent-downloads onmogelijk te maken op het glasvezelnetwerk, waar ook studentenhuizen op aangesloten zijn. “Wellicht [is het] iemand die zich voordoet als ons. Wij nemen maandag contact op met RUG om het uit te zoeken."

De zaak heeft tot veel commotie geleid. Zo heeft Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid namens D66, Kamervragen ingediend. Hij wil wel weten van minister Verhagen of het blokkeren van dergelijk verkeer en websites wel kan zonder tussenkomst van de rechter. Ook vindt Verhoeven het vreemd dat studenten worden afgesloten van internetverkeer na een eenmalige overtreding en ook nog eens op verzoek van een “externe organisatie".

Update: de klachten blijken afkomstig van verschillende filmmaatschappijen als Warner Brothers en Paramount, meldt NU.nl