Het simlockvrij maken van een telefoon om die geschikt te maken voor het gebruik op een ander netwerk dan die van de telecomprovider van wie de telefoon is gekocht, is sinds deze zaterdag verboden in de Verenigde Staten. Het 'unlocken' van een telefoon was tot op heden een uitzondering op de Digital Millennium Copyright Act, maar de US Copyright Office heeft besloten die uitzondering niet langer toe te staan, schrijft Wired.

De DMCA bepaalt dat het illegaal is “om een technische voorziening te omzeilen die effectief de toegang tot auteursrechtelijk materiaal behandelt", in dit geval software die in de telefoon is ingebouwd en de toegangsrechten vanuit de provider regelt.

Uitzondering vanaf 2006

De uitzondering die voor deze software gold, was voor het eerst in 2006 gemaakt door USCO en later verlengd in 2010. Voor die tijd werden gebruikers die de telefoons simlockvrij maakten nooit vervolgd en er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat dat nu actief wel gaat gebeuren. Daar tegenover staat dan weer dat telco's succesvol bedrijven aanklaagden die massaal gebruikte telefoons opkochten, simlockvrij maakten en die verkochten in andere landen in de periode dat dat wel was toegestaan.

De Electronic Frontier Foundation, de Amerikaanse organisatie voor burgervrijheden op het internet, maakt zich niettemin zorgen. “Consumenten die toch hun telefoon willen 'unlocken' hebben niet meer de bescherming van de USCO." Maar een advocatenbureau dat veel werkt voor telco's zegt dat individuele burgers zich geen zorgen hoeven te maken. “Het gaat de telco's niet om individuele consumenten, maar om handelaren die misbruik maken van de subsidies die telco's op telefoons geven en daarmee draadloze communicatie voor alle consumenten uiteindelijk duurder maken."

'Er is nu keuze genoeg'

Het schrappen van de uitzondering door USCO is ingegeven doordat veel telefoons al zonder simlock verkrijgbaar zijn en dat sommige providers zelf aanbieden simlocks te verwijderen van telefoons. En dus heeft de consument keuze genoeg, zegt USCO.

Onder meer T-Mobile USA heeft rechtszaken gevoerd tegen handelaren die op grote schaal telefoons opkochten, simlock vrij maakten en weer verkochten. In 34 zaken werd een overwinning behaald. In totaal kreeg T-Mobile meer dan 131 miljoen dollar aan schadevergoedingen toegewezen.

Een aantal burgers is een petitie gestart om het simlockrvij maken van telefoons legaal te maken.