De specifieke details van hoe de National Health Service, het staatsziekenfonds, met persoonlijke informatie omgaat, lieten zien dat veel informatie op straat is komen te liggen. En dan ook letterlijk want verschillende geschreven notities over patiënten doken bijvoorbeeld op in verlaten gebouwen of in vuilnisbakken. Daarover berichtte de Britse krant de Times onlangs.

In totaal verloor de NHS de gegevens van zo'n 10.000 patiënten. Die gegevens stonden onder andere op CD's, laptops, geheugenkaarten en er lagen gegevens in de kofferbak van een auto die gestolen werd.

Openbaarheid van bestuur

De NHS moest de informatie over de verloren data naar buiten brengen op grond van de Freedom of Information Act, de wet van openbaarheid van bestuur. De Liberaal Democraten, die de informatie boven water kregen, vinden nu dat de regering moet stoppen met het creëren van een landelijke, digitale database. In Nederland is het de bedoeling dat zorgverzekeraars vanaf september 2009 gebruik kunnen gaan maken van een landelijk EPD.

Rijbewijs halen

De Britse regering wordt vaak geconfronteerd met verdwenen persoonlijke gegevens van haar onderdanen. Zo verdween vorig jaar een harde schijf met daarop de gegevens van drie miljoen Britten die hun rijbewijs wilden halen en verloren verschillende departementen deze zomer gevoelige informatie.