Eerder deze maand verschenen berichten dat een totaal van 36.000 Britten met een breedbandverbinding van British Telecom (BT) zonder hun medeweten online werden gevolgd voor twee proefnemingen met Phorm's ISP adware-technologie. Tegenover The Register heeft Phorm nu bevestigd dat het 'tienduizenden' verbindingen betrof.

Uiteenlopende aantallen

De geschatte aantallen illegaal gevolgde BT-klanten lopen nu uiteen van tenminste 38.000 tot 108.000. Voor verder commentaar verwees de woordvoerder van Phorm door naar BT, terwijl deze provider weigerde een aantal te noemen.

Uit een financieel jaarverslag van Phorm uit 2006 blijkt dat het bedrijf een tweede proefneming met 'honderdduizenden' internetklanten zou doen. In een verklaring stelt Phorm dat aantal naar beneden bij. Het zou gaan om 'tienduizenden klanten' die gedurende enkele dagen door de webtraceerdienst zijn gevolgd.

Online avonturen

Inmiddels is in het Britse parlement ophef ontstaan over de Phorm-kwestie. Parlementslid Don Foster noemt de rol van BT 'schandelijk' en verzoekt de provider om opheldering te geven over het illegaal volgen van de online avonturen van hun abonnees. Emma Sanderson van BT heeft geprobeerd de gemoederen te bedaren. Zij stelt dat de verzamelde data niet is terug te leiden tot individuen en noemt de tests 'kleinschalig'.

Een derde proefneming met de Phorm-technologie staat op stapel. Deze keer zal BT de 10.000 proefpersonen vooraf op de hoogte brengen, aldus de provider.