De controversiële DRIP-wet die bewaarplicht en aftappen van telecommunicatie regelt, is door het Lagerhuis gejaagd. Tijdens het debat waren slechts een handjevol parlementariërs aanwezig, maar de wet is met 449 stemmen voor en slechts 33 tegen aangenomen en gaat nu door naar de Lords van het Hogerhuis.

Bewaarplicht ook voor webbedrijven

Eind vorige week bleek dat ondanks beloftes van Cameron de wet wel degelijk een uitbreiding is. Ook bedrijven in het buitenland waarvan Britse burgers gebruikmaken moeten metadata opslaan en afgeven aan opsporingsdiensten.

Bovendien is de definitie van telecommunicatiedienst opgerekt tot allerhande online diensten, zoals webmail. Dit terwijl de aanleiding voor de spoedwet het baanbrekende arrest van het EU-Hof is, die de bewaarplicht juist ongeldig verklaarde wegens inbreuk op fundamentele burgerrechten.

Om het Britse parlement over de streep te halen beloofde de regering dat parlementariërs extra rechten krijgen in de wet. Zij krijgen 'extra waarborgen' voordat hun metadata of communicatie kan worden opgevraagd of afgetapt. Onduidelijk is wat die waarborgen zijn.

Nederland geen haast

Of de Nederlandse bewaarplicht wordt aangepast blijft nog onduidelijk. De regering heeft geen haast, en komt pas na de zomer met een inhoudelijke reactie. De Raad van State is om advies gevraagd.