Diplomaten en regeringsafgevaardigden van bevriende landen werden in 2009 op twee economische topontmoetingen in Londen afgeluisterd door de Britse geheime diens, hun telefoons en pc’s werden afgetapt en in sommige gevallen werden afgevaardigden begeleid naar een internetcafé dat door de Britse geheime dienst speciaal was opgezet om onder meer e-mails direct bij de bron af te tappen.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van ingeziene documenten van NSA-lek Edward Snowden. De onthulling komt aan de vooravond van een nieuwe economische top die door de Britten wordt gehost.

E-mails onderschept, Blackberry's gekraakt

In de door de Britse geheime dienst opgezette namaak internetcafés werden de pc’s zo geprepareerd dat e-mails direct werden onderschept en via keyloggers werden alle aanslagen op de toetsenborden opgeslagen. Verder werd blijkbaar de beveiliging van BlackBerry’s gekraakt, monitorden 45 analisten het telefoonverkeer tussen de gedelegeerden, waarbij er voornamelijk werd gefocust op de Turkse minister van Financiën en vijftien andere specifieke doelen. Ook zouden de Britten informatie hebben ontvangen van de NSA dat zij de Russische president Medvedev wilden afluisteren via een satelliet.

De geheime afluisteroperatie zou zijn goedgekeurd door een hooggeplaatste ambtenaar van de Brise premier Gordon Brown. De binnengehaalde informatie moest naar Britse ministers toe, zo staat in de documenten die The Guardian heeft ingezien.