De Britse inlichtingendienst GCHQ zou grote hoeveelheden mails, berichten, bezochte sites en telefoongesprekken afvangen van belangrijke glasvezelkabels. De GCHQ heeft directe toegang tot de meeste onderzeese kabels die Groot-Brittannie in- en uitgaan, stelt de klokkenluider Edward Snowden die eerder het omstreden Amerikaanse spionageprogramma PRISM lekte. De Britse krant The Guardian schrijft dat Snowden hiervoor documenten als bewijs heeft laten zien.

De afgelopen weken raakte de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in opspraak vanwege het verzamelen van gebruikersdata van grote internetdiensten. Dat zou onder meer gebeuren via glasvezelkabels. Ook de GCHQ tapt direct op die belangrijke infrastructuur af, maar volgens Snowden op een nog veel grotere schaal dan de NSA.

Glasvezelkabels

De documenten suggeren volgens The Guardian dat de GCHQ toegang kan krijgen tot 1500 van de 1600 belangrijke glasvezelkabels in het land en dat het informatie opslaat afkomstig van 400 kabels tegelijk. Dat zou betekenen dat de GCHQ een kwart van alle internetcommunicatie in Groot-Brittannie tijdelijk bewaart. Welke kabelbeheerders meewerken aan de aftappraktijken is volgens de documenten 'top secret'.

Het aftapproject bij de GCHQ zou al anderhalf jaar bestaan en intern de naam Tempora hebbe. Informatie van afgetapt telefoon- en internetverkeer wordt gedeeld met de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De GCHQ zou de grootste bron van de heimelijk verzamelde informatie zijn.

21 petabyte per dag

Dagelijks zouden 600 miljoen telefoongesprekken en tot 21 petabyte aan data worden verwerkt. Tempora werkt als een soort buffer. De inhoud van berichten wordt drie dagen opgeslagen, de metadata 30 dagen. Het resultaat is volgens The Guardian een enorme bak informatie waar de GCHQ en de NSA naar terug kunnen grijpen als ze een verdacht persoon niet al in real-time aftapten.

De Britse krant vergelijkt het systeem met 'Uitzending Gemist', maar dan kunnen de opsporingsambtenaren terugkijken naar de internetactiviteiten van een persoon.